Twee zeer ingrijpende gebeurtenissen!

De afgelopen weken hebben een aantal gebeurtenissen een diepe indruk op me gemaakt. Uiteraard het vreselijke drama dat zich vorige week vrijdag in Oslo voltrok. Erg bizar dat iemand een wereldbeeld heeft dat totaal niet strookt met het jouwe. Welke angst regeert als je overgaat tot zo'n zieke daad. Mijn medeleven gaat dan ook uit naar de families en vrienden die iemand zijn verloren.
Het debat is losgebarsten
Echter de afgelopen week barstte het debat los over wat je wel en niet kunt zeggen en ben ik toch wel geschrokken van de toon in de debatten. Ik vond het regelmatig tenenkrommend om te lezen en te horen wat er in de pers en social media geroepen is over wat je nu wel en niet kunt zeggen in een democratie als het onze. De discussie neemt een vorm aan die mij tegen staat. Het is namelijk geen wet van meden en perzen.
Er zoemen daarom steeds een aantal open deuren in mijn hoofd die ik graag deel. Eén daarvan is 'De toon maakt de muziek'. Ik blijf van mening dat er een groot verschil is tussen gelijk hebben en gelijk krijgen of gelijk afdwingen. Voor mij is de vrijheid van meningsuiting een zeer belangrijk goed waar we niet snel aan moeten tornen. Echter je kunt de vrijheid van meningsuiting, uiten door voortdurend de grenzen op te zoeken. Hierdoor ben je bewust bezig om net wel of net niet het snijvlak te willen raken van beledigen en kwetsen. Als je van mening bent dat deze methode noodzakelijk is om je punt te maken dan ben je mijns inziens (indirect) opruiend bezig. Uiteraard is ieder individu (over het algemeen) zelf verantwoordelijk voor zijn of haar daden en dus ook hoe hij of zij iets zegt. Je kunt er dus ook bewust voor kiezen om je mening zoveel mogelijk respectvol te verkondigen. Je bent krachtiger als je door middel van 'open' dialoog kunt aangeven wat je daadwerkelijk ergens van vindt. Op die wijze mensen kunnen overtuigen is prachtig. Voor mij is dat een wezenlijk andere manier van communiceren. Er zit een groot verschil in beide uitingsvormen waarbij vooral de interpretatie van de ontvanger van de boodschap bepalend is voor de 'Toon maakt de muziek'. Veel mensen die ontevreden zijn nemen klakkeloos de berichten uit de (social)media over en nemen de inhoud als voor waar aan. Dat is nog sterker indien een publieke figuur (lees politici) iets zegt. Je moet je hiervan terdege bewust zijn. Er is er maar één verantwoordelijk bij aanslagen en dat is de dader zelf. Maar iedereen weet dat er mensen in onze maatschappij rondlopen die politici en bekende persoonlijkheden klakkeloos volgen en 'letterlijk' hun boodschappen tot hun waarheid maken. Mijn oproep is dan ook; wees als publiek figuur bewust van je communicatiestijl en de ffecten hiervan. dit geldt voor zowel je verbale als non-verbale communicatie.
Geef aan 555, Honger in de hoorn van Afrika.
Op dit moment op sommige plekken in de Hoorn van Afrika (Kenia, Ethiopië, Somalië) heeft het al sinds meer dan een jaar niet of nauwelijks geregend. Mensen dreigen hun kuddes en daarmee hun inkomstenbron te verliezen. Voedseltekorten drijven de prijzen op. Tienduizenden mensen zijn voor de honger op de vlucht en volledig afhankelijk van noodhulp. Het aantal mensen dat te kampen heeft met ondervoeding is veel hoger dan normaal. Als 15% van de bevolking ondervoed is, dan spreekt de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) van een noodsituatie. In het gebied ligt dit percentage veel hoger, namelijk tussen de 20% en 30%. In de kampen in Kenia, waar de Somalische bevolking massaal naartoe trekt, is dat zelfs 45%.
Droogtes zijn niet te vergelijken met andere natuurrampen – zoals aardbevingen en tsunami’s. Droogtes leiden namelijk op een sluipende, minder opvallende manier tot humanitaire drama’s. De combinatie van droogte, stijgende voedselprijzen en conflict is een dodelijke combinatie en kinderen lopen het grootste risico slachtoffer te worden van deze situatie (bron www.giro555.nl).
Ben solidair met deze mensen en geef, hoe klein je bijdrage ook is.
Meer info: Giro 555
Dank voor ieders gift.
Reacties
Een reactie posten