Korte visie over val kabinet, daarna snel weer over naar de gemeenteraadsverkiezingen

Op campagne in Woensel-west met demissionair Minister van der Laan.
Gisteren hebben we samen met demissionair Minister van der Laan een bezoek gebracht aan Woensel-west en stonden we als van ouds weer de hele middag op de Kruisstraat. De meeste mensen zijn uiterst positief over de daadkracht van de PvdA. Dit in tegenstelling tot wat we zo nu en dan de afgelopen weken op straat te horen hebben gekregen. Ik vind het derhalve wel van essentieel belang dat de wijze waarop de PvdA communiceert en zaken naar buiten toebrengt, verbaal en non-verbaal goed in evenwicht moet zijn. Het CDA zal namelijk zeker proberen om een ander beeld te schetsen. Overigens is het goed om aan te merken dat de verhoudingen binnen het CDA en de PvdA in Eindhoven gewoon goed zijn.

Mijn visie op Uruzgan.
Het gaat hier mijns inziens over de Afghaanse burger, de veiligheid van de militairen en haar nabestaanden. Het is vanaf het eerste moment duidelijk geweest waar de PvdA voor staat. Dat de PvdA zich (op de wijze waarop het verlopen is) zich hier aan heeft 'moeten' houden heeft in mijn ogen een duidelijke reden. Voor zover ik het begrepen heb is de PvdA het nooit eens geweest met het alleen vertrekken uit Afghanistan op de afgesproken datum zonder dat goede, kwalitatieve NAVO vervanging geregeld zou zijn. Het CDA en uiteindelijk ook de CU hebben het zo op de spits gedreven door als 'chantagemiddel' de Navo brief te gebruiken dat een andere opstelling praktisch niet meer mogelijk was. Als er in een eerder stadium gekozen was door Verhagen en Balkenende om te gaan voor een goede vervanging binnen de NAVO door een andere troepenmacht, was er hoogstwaarschijnlijk minder aan de hand geweest. Uiteraard moeten we niet vergeten dat onze 'jongens en meisjes' in hun vermogen verschrikkelijk goed werk hebben verricht. Alleen daarom hadden Verhagen en Balkenende aan de NAVO klip en klaar duidelijk moeten maken dat Nederland zich zou terugtrekken op afgesproken datum conform afspraken. Zo had de NAVO rekening kunnen en moeten houden en de verantwoordelijkheid moeten nemen om tijdig kwalitatieve goede vervanging voor onze troepenmacht te regelen. Met mijn bovenstaande uitleg kan ik alleen persoonlijk aangeven dat ik de door Wouter Bos en zijn 'team' in dit verhaal goed kan volgen en blij ben met de getoonde daadkracht.

Nu hoop ik dat de komende dagen tot 3 maart weer helemaal in het teken zullen staan van de gemeenteraadsverkiezingen, dit is hard nodig.

Reacties

  1. Onze jongens en meisjes hebben in Afghanistan gebloed in een guerrillastrijd waarbij van tevoren al duidelijk was dat wij die nooit konden winnen. Dat de grote politieke partijen in dit land uberhaupt ooit voor een militaire uitzending naar Afghanistan zijn geweest zegt veel over de politieke blindheid voor de waarde van Nederlandse en Afghaanse mensenlevens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste anoniem,
    Dank voor je reactie.
    Ik vind het lastig om hierover een inhoudelijke mening te geven. Zeker omdat het hier om landelijke en mondiale besluitvorming betreft die zijn effect hebben op de veiligheid in de wereld. Ik ben er wel van overtuigd, ongeacht politieke kleur dat Nederland een deelname aan een missie zeer zorgvuldig overweegt. Het is zeker zo dat er aan deelname aan missies risico's kleven. Ik ben dan ook niet automatisch voor of tegen deelname in de toekomst. Dat er sprake is geweest van blindheid bij de grote politieke partijen geloof ik niet. Helaas zijn er ook bij deze missie aan diverse kanten slachtoffers gevallen en vind ik het extra pijnlijk voor de nabestaanden. Dit is iets wat niemand wil maar inherent is aan deelname aan een dergelijke missie. Welke waarde of effect uitzending naar een missie heeft, vind ik moeilijk te kwalificeren. Zo heb ik ook gelezen dat er bijvoorbeeld op dit moment vier keer meer kinderen ingeënt worden en vijf keer meer zwangere vrouwen medisch begeleid worden. Ook is sprake van een toename van onderwijs en educatie.

    Daarom hoop ik met de huidig ontstane situatie dat de NAVO zorgdraagt voor een kwalititief goede vervanging van onze 'jongens en meisjes'.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het succes in Afghanistan uit zich niet in tijdelijke lokale "verbeteringen" als inentingen, betere gezondheidszorg of scholing, maar in de werkelijke situatie op de lange termijn. Daarin heeft deze westerse militaire ingreep waar wij ook aan hebben bijgedragen geen enkele substantiele verbetering gebracht. Er is veel meer verwoest dan opgebouwd is, we zijn al jaren geleden het vertrouwen van de bevolking kwijt geraakt door militair en politiek falen en ons einddoel lijkt vooral te zijn om te vertrekken met opgeheven hoofd. Laat dat nu net zijn wat onze missie doet mislukken: De taliban hoeven alleen maar te wachten tot alle buitenlandse troepen weer weg zijn, en ze hebben zonder al teveel moeite deze oorlog "gewonnen". Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen wat er dan gebeurt: een deel van het land onder de macht van de warlords, en de rest onder de religieuze fundamentalisten. Als je dat als politicus niet ziet dan mis je de essentie van de strijd en vooral onze aanwezigheid daar. Daarin maakt het dus niet uit of de NAVO (wat heeft die trouwens in Afghanistan te zoeken?) een vervanger voor onze troepen vindt of niet.

    Jammer dan politici dan toch instemmen met dit soort van extreem militair ingrijpen ondanks een grondig gebrek aan inzicht en zonder onafhankelijke relevante informatie (die van het ministerie van defensie en de MIVD was gekleurd, gebaseerd op een koude-oorlog-achtige aanpak i.p.v. het besef van een guerrilla-oorlog en niet realistisch over de te bereiken doelen in het land).

    De werkelijke slachtoffers zijn niet alleen de nabestaanden van doden en gewonden, maar vooral alle andere inwonders van het land die we, door op sterk beveiligde eilandjes in een zee van onveiligheid te gaan zitten i.p.v. met de bevolking samen te leven en te werken ook hun veiligheid en toekomst te garanderen.

    In mijn ogen moet een politicus die ergens over wil stemmen er voor zorgen dat hij voldoende kennis en informatie heeft om tot een weloverwogen besluit te komen.

    Iemand die dan "Mijn visie op Uruzgan" op zijn blog zet wekt de indruk te weten waar hij het over heeft. Dat lijkt spijtig genoeg niet het geval te zijn, en deze kiezer heb je helaas niet overtuigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste anoniem,

    Ik waardeer uw openheid en eerlijke reactie. Dat zal ik ook doen. Ik denk dat u terecht een opmerking maakt als u zegt dat ik inhoudelijk onvoldoende weet over dit onderwerp. Dat klopt ook want ik ben ook geen expert op dit vlak. Toch wil dat niet zeggen dat ik geen visie heb of een bepaald beeld heb bij een onderwerp. Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van reacties op straat tijdens de campagne. Ik ben het met u eens dat mijn visie impliceert dat ik dit dossier ken. Mijn bedoeling was meer om een visie te geven op de aanleiding van de val van het kabinet.

    Op het moment dat ik de rol van politicus aanneem (ben ik namelijk (nog) niet) vind ik dat je zeker met een dergelijk onderwerp de besluitvorming hierover moet overlaten aan specialisten. Iedereen die mij kent weet dat ik op generlei wijze voorstander ben van het gebruik van geweld waar en op welke wijze dan ook. Het blijft wel in mijn hoofd spoken hoe je als land op een 'goede wijze' omgaat met de brandhaarden in de wereld als er al zo wie zo een oplossing bestaat. Hoe creëer je een samenleving waar het mogelijk is om veilig samen te wonen en te leven is? Leidzaam toekijken lijkt mij ook niet altijd de oplossing.

    U schetst een 'horrorscenario' waar ik met alle oprechtheid van hoop dat dit niet gebeurt voor de Afghaanse bevolking.

    Ik hoop niet dat ik u voor het hoofd heb gestoten daar waar het mijn antwoorden betreft.

    Verder wil ik u bedanken voor uw reacties en hoop in ieder geval dat u op 3 maart a.s. wel gaat stemmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ward, dat is een oprechte reactie die mij als Eindhovense kiezer echt aanspreekt. Ik ben aardig thuis in militaire geschiedenis, en het feit dat vrienden van mij in Afghanistan werkzaam zijn (en vertellen hoe het er daar werkelijk aan toe gaat) geeft me ook een iets minder positieve kijk op de situatie daar dan degenen die alleen het nieuws volgen en de positieve politieke reacties over Uruzgan zien.

    Het is dat ik mij op andere punten beter in de programma's van andere partijen kan vinden, want met dit soort van antwoorden, die een positieve dosis zelfkennis en wijsheid utstraalt, geef je me een beetje het vertrouwen terug dat ik in politici ben verloren. Ik ga zowieso stemmen, maar dat doe ik altijd al, ook al was het de afgelopen keren regelmatig met een protestbrief tegen stemcomputers in de hand. :-)

    Ik voel me geenszins voor het hoofd gestoten.

    Succes met je politieke ambities en deze verkiezingen!

    Groeten,

    Thanalas

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geachte Thanalas,

    Bedankt voor uw mooie woorden. Mochten we elkaar een keer tegenkomen dan schud ik u graag de hand.

    Groeten en een prettig weekend gewenst,

    Ward

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

2012 De start van Bureau Re-Ward

Algemene Ledenvergadering PvdA-Eindhoven 3 december

Lijsttrekkersdebat bij Omroep Brabant